رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به دانش بنیان شدن ۲۰۰ شرکت در حوزه سلامت گفت: برنامه داریم که ماهانه ۵ محصول جدید را وارد سبد حوزه سلامت کنیم.
به گزارش ستاد خبری نمایشگاه ایران هلث، دکتر حیدر محمدی در آیین افتتاحیه بیستوپنجمین نمایشگاه ایران هلث ۲۰۲۴ که صبح امروز شنبه در محل نمایشگاه بینالمللی برگزار شد، با بیان اینکه کشور در طی سالهای گذشته و به ویژه در سال ۱۴۰۱ با مشکلات فراوانی در حوزه تامین اقلام سلامت با مشکلاتی مواجه بود، افزود: اما سال ۱۴۰۲، سال کم دغدغهای در این حوزه بوده است.
وی با بیان اینکه تامین دارو و تجهیزات پزشکی یک حوزه تخصصی برای وزارت بهداشت محسوب میشود، افزود: در کنار وزارت بهداشت، دستگاههای دیگری در حوزه تامین تجهیزات پزشکی و دارو نقشآفرینی میکنند که از آن جمله می توان به بانک مرکزی در تامین ارز نقشافرینی میکند و وزارت صمت در حوزه سیاستگذاری اشاره کرد.
محمدی با اشاره به نقش افرینی سازمان برنامه و بودجه در تامین تجهیزات پزشکی ادامه داد: ما یک و نیم میلیارد دلار برای اقلام وارداتی تخصیص ارز داشتهایم. میزان تخصیص ارز برای اقلام داخلی متفاوت است ولی کاهش وابستگی به ارز و توسعه اقلام داخلی جز برنامههای استراتژیک وزارت بهداشت و دولت است.
رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به مشکلات تامین ارز، خاطرنشان کرد: تامین ارز شامل چندین مرحله چون اختصاص سهمیه، اعلام از سوی وزارت بهداشت،تخصیص ارز توسط بانک مرکزی، تامین ارز توسط ذینفع یا تامینکننده و ارائه حواله ارزی به ذینفع خارجی میشود و تخصیص ارز سال جاری معادل ۳ و نیم میلیارد دلار است و پیش بینی میکنیم که این مبلغ تخصیص یافته تا پایان سال کاهش یابد چرا که این مبلغ در طول زنجیره تامین تا ارائه به ذینفع خارجی کاهش مییابد.
رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به تحریمها گفت: برخلاف ادعاهای پوشالی استکبار جهانی، ما در حوزه دارو تحریم هستیم و به واسطه تحریمها انتقال ارز و کالاها مشکل شده است.
محمدی با تاکید بر اینکه سازمان غذا و دارو به دنبال مدیریت شرایط ارزی است یاداور شد: پس از مطرح شدن موضوع عرض ترجیحی تلاش کردیم علاوه بر تامین ارز مورد نیاز، میزان وابستگی به ارز ترجیحی را کاهش دهیم. در حال حاضر، میزان وابستگی به ارز ترجیحی کاهش یافته و امیدواریم به تدریج میزان وابستگی به ارز ترجیحی را به طور کامل حذف کنیم.
وی با بیان اینکه حذف کامل ارز ترجیحی به حمایت سازمان برنامه و بودجه نیاز دارد، افزود: سازمان برنامه و بودجه به منظور حذف ارز ترجیحی باید نقدینگی لازم را تامین کند. اصلاح سیاست حذف ارزی نباید به نحوی باشد که پرداخت از جیب مردم افزایش یابد بلکه ما در نظر داریم سیاست ارز ترجیحی را به «ارز یارانهای» تغییر دهیم. ما در سازمان غذا و دارو به دنبال حذف ارز حمایتی نیستیم؛ هدف از ارز ترجیحی کنترل قیمت مصرفکننده است و سیاست ما با ارائه ارز یارانهای نیز کنترل قیمت نهایی برای مصرفکننده است.
وی با بیان این ارائه ارز یارانهای باید در حوزه تجهیزات نیز اتفاق بیافتد، افزود: بیش از ۴۰۰ هزار IRC در حوزه تجهیزات داریم که ۱۳۰ هزار مورد آن فعال است. همچنین ۵۷۰۰ Index داریم که حدود ۴۰ درصد آن مربوط به حوزه تولید و باقیمانده به حوزه واردات اختصاص دارد.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به مشکلات تامین نقدینگی گفت: سازمان غذا و دارو تفاهم نامهای با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دارد. این تفاهمنامه برای سال جاری نیز منعقد شده است. ما از بانک مرکزی جمهوری اسلامی درخواست حداقل ۴۰ هزار میلیارد تومان خط اعتباری کنیم.
محمدی با بیان اینکه حدود ۲۰۰۰ شرکت در زمینه دارویی فعالیت میکنند، افزود: بخشی از این شرکتها در حوزه مواد اولیه، بخشی در حوزه محصول نهایی و بخشی در حوزه ساخت قطعات فعالیت میکنند. بررسی شرکتهای صنعت دارویی بیانگر این است از مجموع ۲۰۰۰ شرکت فعال در صنعت دارو ۴۰۰ شرکت دانشبنیان هستند. حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری سبب رشد فزاینده شرکتهای دانش بنیان شده است.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: توان مالی شرکتهای دانش بنیان کوچک است و به همین دلیل نیاز به حمایت دارند. صندوق نوآوری و شکوفایی، بانک مرکزی و معاونت علمی باید از شرکتهای دانشبنیان حمایت کنند. برخی از سرمایه گذاران تمایل دارند از شرکتهای دانش بنیان حمایت کنند. برنامه اداره تجهیزات پزشکی سازمان غذا و دارو این است که ماهانه ۵ محصول جدید را به سبد محصولات تجهیزات پزشکی اضافه کند.
به گفته وی هدف از اجرای کار این است تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در. زمینه جهش تولید است.